mandag 13. september 2010

Innhenta av fortida, del 1

For alle som lurer på hva som skjer med Fant; i store trekk er vi blitt innhenta av fortida... Jeg har alltid vært forberedt på at det kunne skje, men ettersom årene har gått, har tanken blitt stadig fjernere. Og at det kunne skje nå, på værst mulig tidpunkt, var overhode ikke i mine tanker. Jeg legger ut en mail jeg sendte til "heldige utvalgte" da Fant ble syk, lørdag 28. oktober 2006. Mailen er sendt noen dager senere, onsdag 1. november. Bildet er fra 2006. Mer om tilstanden pr dags dato kommer litt senere, håper jeg.


Noe av det værste som kunne skje meg skjedde på lørdag. Fant ble syk! Han var helt fin da vi skulle ut og lufte oss på morgenen, men vi hadde ikke gått langt før han måtte spy. Kom ikke noe særlig, var mest at han brøt seg. Etter at dette skjedde var det som å slå på en bryter, Fant ble helt slapp og rar. Han bruker å gå foran meg og gjerne hoppe og sprette litt, men nå tuslet han bare etter meg... Slapp han i parken rett nedi gata her, han bruker å få løpe der hver dag, men han bare satte seg ned, viste ingen interesse for noe... Så vi gikk hjem. Utpå ettermiddagen/kvelden begynte han å få hyppige brekninger, og han ville bæsje men det kom aldri noe. Så da var det bare å ringe dyrlegen.
Dyrlegen mente at han måtte ha spist noe som hadde satt seg fast i systemet, og tok røntgen. Bildet viste ingenting, men tøy o.l kommer ikke fram på et vanlig røntgenbilde, så han fikk kontrastvæske for å kunne se eventuelle fremmedlegemer. Denne tar det en stund før kommer ned i tarmen, så vi dro hjem. Han fikk drypp, for han hadde ikke fått i seg noe vann på hele dagen. Han var veldig utilpass, fant ingen god liggestilling og var generelt veldig dårlig. Fortsatte bl.a å spy hele kvelden. Ville ikke ligge alene i buret sitt heller, pep og virket redd. Så han fikk ligge på soverommet!
Tilstanden var uforandra søndag morgen, men spydde ihvertfall ikke mer. Dyrlegen tok nytt bilde, og det viste seg at kontrastvæska fremdeles lå i magesekken... Den skal normalt gå ut i tarmen i løpet av to timer, maks fire. Så han ville åpne for å se om noe lå der og stengte til. Han advarte oss og sa at å legge en hund i narkose alltid vil være forbundet med en viss risiko, men sa også at Fant mest sannsynlig ville dø om han ikke opererte også. Så det var jo ikke noe valg! Ga Fant en skikkelig go klem og dro hjem med fingrene kryssa. Det var helt jævelig. Er alt for glad i den hunde, var så redd... Gren og gren...

Det gikk flere timer før dyrlegen ringte. Og det han sa gjorde ikke situasjonen bedre... Det viste seg at det slett ikke var noe fremmedlegeme der, men at levera og magesekken hadde blitt dratt opp i brysthulen gjennom en revne i mellomgulvet. Mellomgulvsbrokk! En sjelden diagnose på hunder. Og en meget krevende og farlig operasjon. Da de går inn i brystet vil hunden slutte å puste, og må ha kunstig åndedrett. Fant døde nesten to ganger på operasjonsbordet... Ordrett hva dyrlegen sa var: "Hunden din lever, MEN...". Han hadde absolutt ikke tro på at det skulle gå bra. Tilstanden var stabil men kritisk. Dette gjorde en vond dag værre... Jeg hadde så vondt inni meg. Trodde jeg skulle få ha Fant i minst 10 år til... Tanken på å få han hjem i ei urne var helt uutholdelig.
Timene gikk før det kom ny telefon. Dette var jo et godt tegn, så lenge de ikke ringte var han jo fremdeles i live! Neste telefon var litt mer beroligende. Det så ut som han var over det værste, og han var våken etter narkosen. Men selvfølgelig var det et hav av komplikasjoner som kunne oppstå... Han ble på klinikken til overvåking over natta.
Mandag morgen drøyde det også før de ringte, så jeg tok det som et godt tegn! Beskjeden var oppløftende, han var bedre. Men hadde fått en infeksjon i nesehulen... Dette kommer av at når de setter magen på plass under operasjonen vil det komme en refluks av magesyre og væske fra magesekken opp gjennom spiserøret. I værste fall kan det komme ned i lungene. I beste fall kommer det vel ut gjennom munnen. Fant fikk det ut gjennom nesa. Dette skaper en infeksjon, pga masse bakterier ol som ikke hører hjemme i nesa. Han gikk på intensiv antibiotikakur, med doble doser. Dette ble gitt med sprøyter, derfor ble han på klinikken også natt til tirsdag. Vi besøkte han to ganger på mandag, på morran og på kvelden for å si go'natt :) Var så glad for å få se han i livet...

I går kveld kom han hjem! Han har veldig pustevansker pga infeksjonen, og det gurgler og høres helt forferdelig ut. I natt bråvåkna jeg klokka tre og hørte ingen lyder, så måtte sjekke om han levde... Blir nok litt overbeskyttende og unødvendig urolig, men tross alt, min kjære hund døde nesten fra meg, så er vel ikke unatrulig å være litt redd! Nå blir det absolutt ro i to-tre uker, for at mellomgulvet og magen og generelt innvollene skal få gro. Infeksjonen i nesa kan også ta lang tid, 2-3 uker. Men dyrlegen sa i går at han var optimist!! Og jeg tror jobben hans er å være pessimist, så da har jeg god tro!
Så er det jo et økonomisk aspekt også ved en slik sak... Og dumme Fanten som klarte å bli dårlig på en lørdag... Det blir ikke akkurat billigere med helgetillegg til dyrlege og narkoselege og overvåking! Heldigvis er han forsikra, og dyrlegen sier at dette helt klart er en forsikringssak. Mellomgulvsbrokk kan nemlig være medfødt, men i dette tilfelle har det oppstått pga en skade. Ingen skjønner noe av hva Fant har drevet med for å få en slik skade, oppstår gjerne i forbindelse med en påkjørsel. Men Fant har aldri blitt påkjørt... Men nå er Fant en saluki, som springer veldig fort! Han kan lett ha kræsjet med noe i stor fart. Dyrlegen sier at dette er reelt. Uansett blir det ikke gratis... Blir totalt mellom 20 og 30 tusen... Har egenandel på 1200kr og 20% utover det. MEN HAN ER VERDT DET!!!!!
Så nå får vi leve med litt pusteproblemer og angst for at såret skal gå opp igjen i noen uker, så satser vi på at det ordner seg med tiden!
For mange av dere var sikkert dette en laaaang og kjedelig mail, men for meg var det veldig godt å få dele historien med noen! Nå vet dere ALT ;) Og fortsett med å krysse fingrer!!
Mange klemmer fra Bente og voffs fra Fant!

Ingen kommentarer: